podkazt


20máj.

Podkazt 51. Carl Oh

Tilos Selection

Podkazt 51. Carl Oh

Ezúttal sokaknak a Tilos Rádió berkeiből ismert  Carl Oh lehelt életet izgalmas, de kisebb-nagyobb időszakokra érthetetlen módon tetszhalott állapotba szenderülő Podkazt szériánkba.

Az eklektikus megközelítést favorizáló, de a nudista diszkóra és erotomán teknóra előszeretettel fókuszáló Carlos meglehetősen aktív mostanában: oroszlánrésze van abban, hogy a rádió visszakerült a party-térképre, Tilos Selection című műsora pedig részünkről vitán felül az egyik legösszeszedettebb, a hazai dj paletta legvadabb színeit is bemutató programjává avanzsált. Tudjuk, hogy produceri ambíciók is mozgatják, jelent meg anyaga a kultikus Chi Recordings égisze alatt is, mi mégis inkább megszállott vinyl gyűjtőként és rengeteg izgalmas vendéget bemutató program gazdájaként, és nem utolsósorban biztos kezű, kipróbált, saját világgal rendelkező lemezlovasként tekintünk rá, aki megkérdőjelezhetetlenül sokat tesz a dj-mixek presztízsének megőrzéséért. Köszönjük, hogy egy csodálatos Podkazt fejezettel is hozzájárult ehhez.

Posted in podkazt, mixek

28március

Podkazt 50. Gensi

aka Add 2 Basket

Podkazt 50. Gensi

A téli, beborult összeállítások után kimegyünk egy kicsit a fényre! Genser András hosszú évekig Add 2 Basket néven lényegében az egyetlen, nemzetközi vonatkozásban is jegyzett magyar dj-ként turnézta keresztül-kasul a világot.

Alapvetően a progressive house körök kedvenceként vált ismertté, saját, szintén Add 2 Basket néven futó kiadóján és többek közt a Stealth vagy az Alternative Route megjelent muzsikáit előszeretettel pörgették a stílus legnagyobb lemezlovasai Desyn Masiello-tól Danny Howellsig. Az utóbbi években azonban rendesen eltávolodott ettől a világtól, megalapította a Neston online rádiót és folyamatosan érlelte, alakította új zenei kínálatát mind dj-ként, mind szerzőként. Az átkalibrálás során egyre inkább a jobb híján undergroundnak nevezett közegben talált fogódzókat, inspiráló társakat. Galactic Boogie néven, DJ Holic társaságában az elsők között áldozott a nu-space-cosmic-akármilyen diszkó hangzásnak, amelynek kifejezetten szórakoztató, intelligens vonalát képviselve lett az egyik központi arca. Folyamatosan azon kapta magát, hogy a fiatalkori indie pop rajongás is újra felszínre tört és végképp eldőlni látszott, hogy új zenei platformok, keretek között ismerhetjük meg renovált dj-profilját. Ami a múltból maradt az a táncoltatás és a történetmesélés képessége, de tartalmában már jóval színesebb, rafináltabb eszközökkel. Legalábbis szerintünk. Mi már ezt a karaktert ismertük meg, és miután ily módon bőven akadt apropó közös megfejtésekre, felkértük a soron következő Podkazt elkészítésére. A mű végre elkészült és egy fikarcnyit sem csalódtunk, büszkén mutatjuk be nektek András új zenei arcát, ami szimplán a Gensi nevet kapta. Szóval ez itt egy Gensi mix, az év egyik legjobb utazós-táncos összeállítása, fényesen és frissen.

Posted in podkazt, mixek

27január

Podkazt 49. The Stanley Maneuver

Confessions - Eyto - Bounce

Podkazt 49. The Stanley Maneuver

Idén az első podkaztot jegyző The Stanley Maneuver drámaian magasra tette a lécet az év hátralévő részére.

A hipnotikus zaj/dal kollázsokban utazó Confessions album sorozatának harmadik fejezetét januárban megjelentető művészt valószínűleg sokan hallottátok már Eyto néven lemezeket pörgetni elsősorban Budapest party-életét évek óta folyamatosan izgalmi állapotban tartó Bounce társaság szervezte bulikon. A stílushatárokat nem különösebben kultiváló csapat dj-jeként valószínűleg letaglózott már hol koszos, absztrakt elektronikából, hiphopból induló valamilyen post, urban izébe érkező, hol diggereket kétségbeejtő kollekciót felvillantó frenetikus house meneteivel. Ha nem, pótold. A The Stanley Maneuver projekt még ennél is meredekebb alapállásból indít, amelynek sajátos lenyomata uralja nekünk készített összeállítását is. Elmosódott, elkent neszek, zörejek vidékéről kóválygunk bizarr, néhol dalformát mutató valószerűtlen kompozíciók útvesztőin át egyszer konokul kaotikus, máskor egészen simulékony hangfoszlányokból, bluesból és folkból összehordott tájakra. Vagy ez már éppen a szíved tájéka, egyszer csak otthon érzed magad, és lehet, hogy zavartan mosolyogva vakarod a fejed, ebből vajon mennyi volt a kerülő, de abban biztos leszel, hogy az út minden perce megérte.

Posted in podkazt, mixek

01november

Podkazt 48. Kenny Hanlon

May Contain Disrobing

Podkazt 48. Kenny Hanlon

Az új podkaztunk összeállítója Kenny Hanlon Dublinból, aki egyrészt vérbeli vinilista dj, másrészt az egyik legizgalmasabb ír kiadó, az Apartment Records vezetője, ahol olyan öntörvényű szerzők is otthonra leltek már, mint Lerosa, a Tr One és az NCW.


Lemezlovasként az egyik legnépszerűbb helyi klubsorozat, a Gary's Gang rezidense, és az Infinite State Machine zeneblog életében működik közre, hogy minél több obskúrus, marginális szerzeményt, hangzásvilágot ismerhessenek meg a techno, az electro és a house rejtett tartományait kutatók. Az alábbi összeállítás is hasonló szellemben készült, spontán, egyszeri nekifutásra, minden kozmetikázás nélkül. 

Posted in podkazt, mixek

13szeptember

Podkazt 47. Gelka

Gothic.hu - Memento Mori - Dekadance!

Podkazt 47. Gelka

Most már teljesen biztos, hogy életre kelt a Podkazt sorozatunk! Peter Bernath míves összeállítása után rögtön két újabb résznek örülhetünk és ezúttal nagyon messzire megyünk, izgalmas, ám kimerítő órák várnak ránk, öltözz melegen és feketébe!


Eddig sem csináltunk titkot belőle, hogy legalább annyira felvillanyoznak bennünket bizonyos gitárzenék, olyan zenei szubkultúrák, amelyek meglehetősen távol állnak az általunk általában fókuszba helyezett, bulikon játszott elektronikus muzsikák világától. A vasárnapi C+C Sessions sorozatban is készült nem egy egyéb vizeken kalandozó összeállítás részünkről, a Podkazt szériában pedig hosszú idő után újra hasonló felfogásban készült összeállítást hallhattok.


Az aktuális fejezet elkövetője nem más mint a hazai gothic körök egyik emblematikus és elnyűhetetlen figurája, akit mindenki Gelka-ként ismer elsősorban. A dark-wave, gothic szcéna klubéletének megteremtésében meghatározó szerepet játszó dj nevéhez fűződik a 90-es évek elején működő Patkánylyuk gót klubja, majd az utána induló Nekromantika partysorozat, amely kezdetekben a csepeli Voodoo-ban tíz esztendőn keresztül várta a műfaj rajongóit, majd továbbra is a peremen egyensúlyozva a Soroksári úti Gyár falai közé vette be magát. Jelenleg a város több kisebb-nagyobb klubjában szervez esteket, ilyen a deathrock-dark cabaret-horrorpunk "Batcave!", vagy az egyesületükkel, a Memento Morival szervezett kiállítások, és az inkább ipari-kísérleti Memento Mori klub. Mindemelett alapítója a 10 éve indított Gothic.hu honlapnak, amely zenés kulturális platformja a fentebb említett zenék iránt érdeklődőknek. Nekünk készített válogatásáról a következőket írta: "Jelen szett elsősorban egy átfogóbb, a múltból a jelenig ívelő műsornak készült, végül nem így alakult, mert a „most” termésében túrva sokan követeltek helyet a „goth panoptikum” rovására – mutatva a műfaj erejét, sokszínűségét is, mindemellett pedig számomra élvezetet az elkalandozások terén." Ha magával ragadt a hangulat, és kíváncsi vagy, hogy lehet szórakozni ezekre a zenékre figyelmedbe ajánljuk ezt az eseményt: DEKADANCE!

Posted in podkazt, mixek