26augusztus

Cavalier - A Million Horses

Agnès presents

Cavalier - A Million Horses

 

Ray Valioso legújabb albuma jó ellenőrzési pont lehet a Drumpoet Community jövőbeli zenéinek a megítélésében. Sokadjára hallgatva úgy tűnik, hogy a koncepciónál és a felvételeknél sokkal fontosabb volt egy adott hangzás magabiztos képviselete.

A korábban számos kiadót megjárt, house-ban, technóban és minimalban egyaránt gondolkodó művész így szabadstílusú útkeresés és hirtelen megoldások helyett egy előre jól kitervelt vonalon haladva írt tizenkilenc számot, mintha ezzel akarná kijelölni és bebiztosítani a saját privát helyét a svájci deep house fellegváraként emlegetett alkotóközösségben. Mindazonáltal az egónál fontosabb lett az eredmény: a basszusvezéreltség, a nyers négynegyedformák és az analóg melódiák egy olyan hanguniverzumot mutatnak meg, ami többszöri tanulmányozásra érdemes. Az A Million Horses ezért inkább jó tananyag, variációk bőséges gyűjteménye egy témára, semmint valami nagyon fontosat meghatározó mű. Ismerős ütemeken keresztül számról számra többet fed fel magából, s bár a végére érezhetővé válnak a hibái is ? például az olykor túlzásba vitt hangmintahasználat, vagy maga a rendkívül fárasztó hetvenkétperces játékidő ?, ezek mégis alulmaradnak a Chicagót és Detroitot idéző megoldásokkal szemben. Például a Marwari (Better Days) mechanikus soulja, az Einsiedler hagyománytisztelő jazz esztétikája, vagy a Kaimanava távoljában süvítő dub sávok jól szemléltetik, hogy mennyire széles eszköztárral lehet dolgozni még egy annyira szűk térben is, mint amit ehhez az albumhoz rendelt a szerzője.

 

1   Appaloosa (Interlude 1) 0:56  
2   Kabardin 7:01  
3   Lipizzan 4:51  
4   Marwari (Better Days) 3:39  
5   Uzunyayla (Hallucinatory Narcosis) 5:22  
6   Napoletano 4:41  
7   Kaimanawa 5:17  
8   Kentucky Mountain Saddle (Interlude 4) 1:15  
9   Yonaguni Featuring ? Torpedoman 5:27  
10   Einsiedler 2:32  
11   Frederiksborg (What If) 5:15  
12   Franches Montanes 4:08  
13   Percheron 1:18  
14   Brumby (Low Pembina) 6:07  
15   Maremmano 2:49  
16   Umadoshi (Break My Heart) 3:12  
17   Palomino 4:25  
18   Boulonnais 3:19  
19   Outrottle 0:44  

Written by Velkei Zoltán, Posted in lemezajánlók

About the Author

Velkei Zoltán

Velkei Zoltán

Velkei Zoltán 1985-ben született Budapesten, és 2004 óta foglalkozik zenei újságírással. Az elmúlt hét évben dolgozott többek közt a Quartnak, a Soundheadnek, az Origónak és a néhai Freee magazinnak. Jelenleg a Recorder újságírója, a szabadidejében pedig évek óta aktívan írja kollaborációs blogját, a Kultblogot.

Comments (0)

Leave a comment

Please login to leave a comment.